Hvor ofte bør man bytte sengetøy?

Hvor ofte bør man bytte sengetøy?

Det har aldri blitt ansett som morsomt på skifte på sengen, men det er helt nødvendig for å opprettholde både helse og trivsel. Her får du en innføring i hvor ofte du bør bytte sengetøy.

Hvor ofte sengetøyet bør skiftes er svært individuelt og påvirkes av flere ulike faktorer i hverdagen. Hvor mye man svetter om natten, om man sover med pysj eller ikke og hvor ofte man dusjer er bare noen forhold som vil påvirke behovet for sengetøyskift.

Å skrifte på sengen er for mange en kjedelig affære, men det må gjøres likevel. Så da er spørsmålet: Hvor ofte må man egentlig ta av det brukte sengetøyet og skifte til nytt?

Ekspertene anbefaler sengeskift annenhver uke
Hører man rundt vil man oppdage at det er mange ulike svar å få når spørsmålet om skift av sengetøy kommer opp. Noen elsker følelsen av rent sengetøy mot huden og foretrekker å skifte en gang i uken. Andre velger å la det gå en måned før sengen blir kledd i ny drakt.

Det er svært individuelt hvor ofte sengetøyet bør skiftes ut, men de fleste eksperter vil anbefale å skifte på sengen annenhver uke. Dette forutsetter at man har god personlig hygiene og ikke har problemer med svetting. Sengetøyet skal vaskes på 40 eller 60 grader for å drepe alle bakterier, så sørg for å gå til innkjøp av laken, dyne- og putetrekk som tåler dette.

Den personlige situasjonen avgjør
Selv om ekspertene anbefaler å bytte på sengen to ganger i måneden, er det ikke en universell fasit på hvor ofte sengetøy bør byttes i enhver husstand. Dette er nemlig svært individuelt. En person som svetter lite, dusjer hver kveld eller sover med pysjamas vil ikke trenge å skifte sengetøyet like ofte som en som dusjer annen hver kveld, svetter mye eller ikke sover med pysj. 

Sover flere i sengen vil behovet for sengeskift inntreffe oftere. Barn med eksem eller sengemiddallergi bør få nytt sengetøy minst en gang i uka. Dersom kjæledyret ofte legger seg til rette i sengen anbefales det å bytte sengetøyet to ganger i uka. Er man syk vil det være hensiktsmessig å bytte ut sengetøyet ofte, slik at man ikke ligger inntullet i klamt sengetøy som gjør det lett å bli kald. Det holder også bakteriene i sjakk. Og på sommeren når det er varmt både ute og inne vil regelmessig skift på sengen være enda viktigere.

Situasjonen man er i legger derfor føringer for hvor ofte sengetøyet bør skiftes. Det er derfor opp til hver enkelt å avgjøre hvilke sengeskift-intervaller som er hensiktsmessige i egen husstand.

Nytt sengetøy gjør sengeskiftet enklere
Mange synes det er deilig å legge seg i en nyredd seng etter en lang dag, og skifter gjerne flere ganger i uken for følelsen av velvære. Med lekkert sengetøy i deilige materialer blir utskiftingen til en oppgave man gjerne tar fatt. Nytt sengetøy kan rett og slett bidra til å gjøre det å skrifte på sengen til en hyggelig affære, da særlig for deg som trenger litt motivasjon. Har du et par-tre deilige sengetøy liggende, gjerne med ulikt utseende og egenskaper, kan det å skifte fra det ene til det andre være noe du faktisk gleder deg litt til. Sengen er også blikkfanget i de fleste soverom, og spennende design på sengetøyet kan være med på å skape en helt ny atmosfære. Med nytt sengetøy blir plutselig hele rommet nytt!  

For deg i et forhold som synes det er kjedelig å tre nytt dynetrekk på to dyner hver gang det skal skiftes, kan en kingsize dyne være en løsning. Ikke bare blir det en mindre dyne å skifte på, den kan også bidra til å gjøre det ekstra hyggelig for et forelsket par når natten senker seg.   

Vi har et stort utvalg av sengesett i bomull, sateng og flanell i størrelsene 140x200, 140x220, 200x220 og 240x220 cm. Mål på putevarene er 50x70 cm. Ta gjerne kontakt på kundeservice@indusiadesign.com dersom du har noen spørsmål.