Hva slags sengetøy passer til de ulike sesongene?

Hva slags sengetøy passer til de ulike sesongene?

Materialvalg er avgjørende for å sikre en behagelig nattesøvn. Mange av oss velger sengetøy utelukkende basert på estetiske faktorer som farge og mønster. Men visste du at valg av sengetøy også bør tilpasses årstidene?

Du har kanskje kjent på følelsen av å våkne midt på natten av at svetten renner på grunn av den varme sommertemperaturen, eller å ligge i det som kjennes ut som flere timer før det blir varmt under dyna på vinteren. Det er faktisk slik at materialet du velger kan ha stor innvirkning på din komfort. For eksempel kan en person som svetter mye om natten ha godt av å velge sengetøy laget av materialer som gir god pusteevne, mens en person som fryser lett om natten kanskje vil ha godt av å velge sengetøy laget av varmere materialer.

Sengetøy til varme sommerdager
De fleste av oss sover bedre på et kjølig soverom. Derfor har mange problemer med å finne roen på sommertid når varmegradene herjer. Har man i tillegg et sengetøy som fort blir klamt og ubehagelig, vil søvnen la vente på seg.

Den mest åpenbare løsningen i slike situasjoner vil kanskje for noen være å sove uten dyne, eller bytte ut dynen med et tynt pledd. Problemet er bare at mange er vant til tyngden og trygghetsfølelsen en dyne gir, og sliter med å sove uten. Det er ikke fordi det er kaldt at mange ber om tepper i resepsjonen når de er på ferie i varmere strøk – det er fordi de tynne lakenene rett og slett ikke gir den riktige vekten mange trenger for å sovne. Da er det bedre å velge et sengetøy som gjør det mulig å bruke dyne også på sommeren.

Bomull
For å kunne beholde den behagelige sommerdynen er det avgjørende å velge sengetøy som virker avkjølende. Bomull besitter kvaliteter som legger til rette for en god natts søvn på varme sommernetter. Sengetøy i bomull puster og er fuktabsorberende slik at dynen ikke blir våt og ubehagelig dersom man skulle svette mye. Bomull av god kvalitet har en jevn og glatt overflate, og er svært behagelig mot huden. Det blir ikke statisk, puster godt og er et veldig slitesterkt materiale.

Sateng
Sengetøy i sateng har eksepsjonelt gode pusteegenskaper, god ventilasjon og luftgjennomstrømning. Dette gjør at dynen vil kjennes sval gjennom hele natten. Sateng er laget av ekstra fin bomull, og vil derfor føles lett, myk og behagelig mot huden. Sengesett i sateng har en tydelig for- og bakside, der forsiden er blank og glansfull, og bomullsfibrene tvinnes til tynne tråder som veves slik at materialet blir svært slitesterkt.


Sengetøy til kalde høst- og vintermåneder
Vintersesongen byr på andre problemstillinger enn sommeren. Da vil man ha det godt og varmt under dyna, selv om det er kjølig i rommet. En god vinterdyne vil legge et godt grunnlag, men sengetøy i materialer som holder på varmen er likeså viktig. Sengetøy tilpasset vinteren er det som utgjør forskjellen mellom en dyne som blir varm på sekunder, og en dyne du føler aldri blir varm eller «slipper ut» varmen hver gang du snur deg. Pass derfor på å kle dynen med materialer som skaper varme når kuldegradene herjer utenfor.

Flanell
Å legge seg under dyna i et kjølig rom og bli varm på sekunder, er en opplevelse de fleste burde oppleve. Sengetøy i flanell er perfekt til dette formålet, og er uten tvil overlegent når det kommer til å holde på varmen. Materialets overflate blir børstet slik at bomullshårene står opp. Det gjør at sengetøyet føles varmt og mykt mot huden. Et perfekt valg for deg som fryser lett eller foretrekker å sove i et iskaldt rom med kun nesa stikkende opp over dynekanten.

Bomull
Bomull er et såkalt helårsmateriale. Materialets struktur gjør at det utvikles et luftlag mellom hud og tekstil. Stillestående luft isolerer, og vil på vinteren kjennes varmt, mens det på sommeren vil kjennes svalt. Er du derfor ute etter et materiale som fungerer alle årstider, er det sengetøy i bomull du bør gå for.