Hvordan få barnet til å sove i egen seng

Hvordan få barnet til å sove i egen seng

At barna sover i egen seng fremfor i foreldrenes, gagner både barn og voksne i det lange løp. Sliter du med å nå dette målet? Da kan kanskje våre tips hjelpe deg på veien.

Kavende armer og bein, stjeling av dyne eller å bli dyttet til madrassens ytterkant slik at du nesten faller utenfor? De fleste foreldre som ofte ser seg nødt til å dele sengen med barna kan nok kjenne seg igjen i disse scenarioene. Løsninger som gjør at smårollingene heller sover i egen seng fremfor i foreldrenes dobbeltseng, er derfor høyt verdsatt av mange.

Arbeidet med å få barnet ditt til å skjønne at sengen på barnerommet er trygg og god, og at dobbeltsengen kun er for mamma og pappa, er et tålmodighetsarbeid. Det er heller ikke alltid så lett å vite hvordan en best skal gå frem for å få dette til å skje. Heldigvis finnes det tiltak du kan teste ut.

Forbered smårollingen dagen i forveien
Første steg i å få barnet til å sove i egen seng er å forberede smårollingen på dagen som kommer. Forklar barnet ditt at han skal sove i sin egen seng hele natten, og at dere vil følge han tilbake til sitt eget rom dersom han våkner og tusler inn til dere. På den måten vil barnet ditt huske dette fra dagen i forveien, og sjansen for at ungen fortere godtar å bli fulgt tilbake til sengen sin uten oppstyr er dermed større.

Følg barnet tilbake til rommet sitt
De første nettene barnet kommer inn på soverommet deres, følger dere han tilbake til rommet sitt. Vent så til barnet har sovnet med å gå ut igjen. Neste natt kan dere sitte litt før dere går ut igjen, og tredje natten følger dere han bare til sengen sin, og så går dere ut igjen med det samme. Husk at det kan ta tid før barnet blir vant til å sove i egen seng hele natten, og det er viktig at dere er tålmodige. Lås aldri døren til soverommet deres slik at barnet ikke slipper inn. En låst dør på natten kan føles traumatisk for et barn som kun trenger å roes ned av mamma og pappa.

Madrass på gulvet
En annen løsning er å ha en madrass inne på gulvet til smårollingen. Når barnet våkner og kommer inn på rommet deres, følger du ham tilbake til sengen og legger deg på en madrass ved siden av. Ligg der til søvnen tar over, eventuelt hele natten hvis du har mulighet. Skulle barnet våkne igjen ser han at mamma eller pappa ligger på madrassen ved siden av sengen, og er trygg nok til å sovne igjen. Det viktigste er at barnet ikke blir tatt med opp i foreldrenes seng uansett hvor mye det bes om.

Gjør barnesengen til et koselig sted å være
Å gjøre sengen om til et sted barnet ditt har lyst til å oppholde seg er viktig. Unngå derfor å bruke sengen som straff dersom smårollingen skulle gjøre noe han ikke får lov til. «Gjør du det der en gang til er det marsj i seng!» Straffer som dette kan få barnet til å få et dårlig forhold til sengen og det å legge seg.

Bruk tid på å gjøre sengen til et fristed barnet har et godt forhold til. Les eventyr på sengen, lag spennende historier knyttet til det å sove på eget rom eller lignende. Å la barnet få være med på å bestemme hvordan rommet skal se ut kan også hjelpe, fremfor at rommet innredes etter foreldrenes smak. En lur løsning er å la smårollingen få velge ut sengetøyet selv. Er sengen dekket av favorittsuperhelten, barne-TV-karakteren han aldri får nok av eller kjæledyret han ønsker seg over alt på jord, vil det være mye morsommere å legge seg. Lager dere i tillegg en morsom historie knyttet til sengetøyet, blir sengen enda mer tiltrekkende.

Se vårt utvalg av sengetøy til junior og barn.

Belønning med måte
Mange foreldre velger å belønne barna når de sover i egen seng gjennom natten, eller bruker det som en gulrot i tilfeller der barnet slår seg vrang. Her må man være forsiktig. Det er fort gjort å gi lovnader om store belønninger dersom små belønninger ikke har noen effekt. Hvis barnet klarer målet dere har satt og får belønningen, er det vanskelig å toppe belønningen neste gang. Det kan føre til at barnet ikke blir motivert før belønningen er stor nok, og fortsetter derfor å komme inn til dere om natten.

Gjør det ukomfortabelt for dem å sove i dobbeltsengen
Dette er en noe utradisjonell måte å få barna ut av sengen deres på, men om alt annet feiler og poden ikke vil sove i egen seng, kan det å gjøre det så ukomfortabelt for dem i dobbeltsengen som mulig hjelpe. Bre dere ut, legg armen eller beinet over dem eller ta all dynen. Er det ikke noe deilig å ligge i sengen deres, vil til slutt barnets egen seng virke mye mer tiltrekkende. Da får smårollingen den plassen han øsker uten å bli vekket av spisse albuer og knær.

Vær konsekvent
I arbeidet med å få barnet til å slutte å vandre inn til dere på natten, er det viktig at dere er trofaste til egen strategi. Ikke gjør unntak når barnet er syk eller har mareritt, selv om dette kan virke hjerterått. Sitt heller inne på rommet til poden til han sover eller ligg på en madrass på gulvet ved siden av sengen hans.

Det er også viktig å ikke falle for fristelsen å ha barnet i sengen når ektefellen eller samboeren er bortreist. Det kan resultere i et forvirret barn som ikke vet hva som er greit eller ikke, eller et barn som forbinder den bortreiste forelderen med grunnen til at han ikke får sove i sengen. Ved å være konsekvent på at barnet sover i sin egen seng hver natt, vil det til slutt bli normen i husstanden og både barn og voksne vil sove godt natten igjennom.